marți, 6 iulie 2010

TAXELE LA ROMANI ......

In fiecare an, in Romania, firmele trebuie sa scoata bani din "buzunar" de nu mai putin de 113 ori (comparativ cu o medie de 31 de ori la nivel mondial) pentru a plati taxe, impozite, asigurari sociale. Cea mai mare pondere in aceste plati o au contributiile sociale, capitol la care Romania se plaseaza pe locul 182 din... 183 de economii luate in calcul de Banca Mondiala.

In fiecare an, pentru a plati cele 113 dari, contabilii stau nu mai putin de 202 ore, adica vreo opt zile, la cozi, la ghisee si asta nu este inca totul caci exista numeroase firme care habar nu au ca... "stocul" de dari nu s-a epuizat si ca mai au de dat bani. Iar Fiscul nu este catusi de putin interesat sa-ti comunice cat si ce mai ai de dat decat cand se aduna penalitati. In schimb, bine ca ni se spune sa traversam pe... zebra.

Singurele anunturi, singurele vesti proaste pe care le primim direct sunt ca, de la 1 iulie 2010, firme si persoane fizice vom cotiza si mai mult la buget prin uniformizarea (la 16%) impozitului pe tranzactiile facute pe piata de capital, prin impozitarea suplimentara a drepturilor de autor, prin taxarea tichetelor de masa si prin marirea "cotizatiei" celor care detin mai mult de o locuinta.

In alte tari, deloc indepartate de noi, statul - constient ca traieste din banii firmelor - face tot posibilul ca sa nu le sufoce pe acestea ci, dimpotrivia, sa le ajute, inducand o anumita relaxare in fiscalitate. Sa nu mai vorbim despre cum trateaza China - tara... comunista - investitiile si investitorii. La noi, tara... capitalista, se face aproape totul ca sa fie cocosat oricine are initiativa privata. Cine sta cu burta la soare primeste... jdemii de ajutoare. Cine misca un deget sub forma de cea mai mica intiativa de afacere este imediat impovarat cu cele 113 obligatii. De fiecare data, fiecare guvern - indiferent din ce partide a fost alcatuit - a anuntat... relaxare fiscala. Nici vorba de asa ceva. Fiscalitatea nu s-a relaxat catusi de putin ci tocmai ca s-a incordat mai ceva ca Usain Bolt cand pleaca din block-start.

La noi, s-a condamnat... oficial comunismul dar se face tot posibilul pentru a omori capitalismul...

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu