vineri, 12 august 2011

ANARHO-SINDICALISMUL

ANARHO-SINDICALISMUL


Anarho-sindicalismul este un mijloc de organizare, o metoda de lupta si de actiune directa a muncitorilor care isi are radacinile in postulatele Primei Internationale si a sindicalismului revolutionar.
Se inspira predominant din surse federaliste si anarhiste si, printr-o activitate revolutionara si o clara orientare libertara, tinde in mod constant sa castige, in toate privintele, cele mai bune imbunatatiri pentru clasa muncitoare, cu scopul emanciparii depline a acesteia si de a suprima toate formele de exploatare si asuprire a omului de catre om sau de catre orice institutie, iar in acelasi timp lupta pentru abolirea tuturor formelor de capitalism si a oricarei forme de Stat. Contrar sistemelor sociale si politice predominante, lupta pentru transformarea radicala a societatii si a regimurilor pe care aceasta se bazeaza si pentru instaurarea unui mediu social de convietuire umana bazat pe principiile comunismului libertar.
Anarho-sindicalismul nu este o doctrina sau o filozofie. Continutul teoretic provine din socialismul umanist si mai ales din anarhism, ale carui postulate referitoare la apararea integrala a personalitatii umane, la libertate, la solidaritate, la ajutorul reciproc si referitoare la asocierea voluntara si federativa, constituie cel mai important fundament.
Anarho-sindicalismul, in miscarea muncitoreasca moderna, e un curent sindical total independent, continand caracteristici proprii atat prin continutul de baza cat si prin forma de organizare si dezvoltare functionala, libera de orice forma de centralism si birocratie. Ia in considerare intotdeauna personalitatea participantilor si incurajeaza participarea acestora in viata sindicala. Respecta autonomia sectiunilor, sindicatelor, federatiilor si confederatiilor. Anarho-sindicalismul se singularizeaza prin metodele de actiune directa pe care le foloseste, prin dinamica si strategia de lupta si prin faptul ca obiectivele finale sunt intotdeauna prezente in orientarea sociala. O alta caracteristica distinctiva si inconfundabila este respingerea oricarei colaborari de clasa, a oricariu compromis fata de capitalism si Stat, chiar daca aceasta ar fi in numele „interesului national”; refuzul oricarei participari sau interventii in orice organism, fie el mixt sau oficial, apartinand guvernului sau patronatelor; respingerea arbitrajelor, legalizarilor si intermedierii de orice fel provenite din conflictele sociale cotidiene.
Anarho-sindicalismul se considera in lupta permanenta impotriva sistemului pe care il confrunta si pe care intentioneaza sa-l elimine, refuza tot ceea ce interfereaza cu libertatea de actiune, limitand-o sau restrictionand-o.
Se pozitioneaza mereu pe primul plan in lupta sociala si a revendicarilor muncitorilor. Anarho-sindicalismul mentine viu spiritul revolutionar in randul maselor muncitoare. Le pune in miscare si le antreneaza in asa fel incat, prin lupta voluntara, constienta si directa, sa dezvolte initiative proprii, iar in acelasi timp sa contribuie la formarea si pregatirea acestora, in special, pentru a permite sa-si asume constient, indiferent de orice partid politic, responsabilitati de auto-gestionare directa a noii societati in curs de dezvoltare si organizare, o societate libera, justa si solidara. In aceasta noua societate, cu ajutorul tuturor progreselor stiintifice si tehnologice, se v-a cauta sa se ofere fiecaruia in parte, prin munca si efort colectiv si individual, maximul de bunastare si confort, considerand un respect imprescriptibil, intangibil si inalienabil pentru libertatea si personalitatea fiecarei fiinte umane, acesta fiind obiectivul primordial, coincident cu cel al anarhismului.
Anarho-sindicalismul nu pretinde sa fie o finalitate in sine si nici sa creeze o noua ideologie predominant sindicalista. La fel, nu pretinde sa-si asume reprezentarea si administrarea totala si globala a noii societati si nici sa o modeleze intr-o maniera uniforma si imuabila. Conceptia fata de comunismul anarhist e vie, deschisa viitorului si modalitatilor variate de aplicare, intotdeauna perfectibile, atata timp cat acestea au o baza esential libertara.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu