joi, 15 septembrie 2011

NOI MAI CONTAM ?

NOI MAI CONTAM ?

         Exista mai multi factori care determina starea de stres. Acestia sunt:

  1. Termenele limita. Prea multe termene limita te vor face sa te focalizezi doar pe primul, pana este rezolvat. Apoi, pe urmatorul, si asa mai departe. Nimic rau in asta, dar vei fi ca un ogar care alearga fara incetare dupa iepuri. Nimic altceva nu conteaza, iar activitatile legate de alte obiective le vei lasa la o parte “pentru ca nu sunt urgente”. Mai putine termene limita iti permit o mai buna planificare, vei avea azi timp pentru mai multe activitati si deci mai multa flexibilitate.
  2. Situatiile conflictuale. Un experiment facut pe soareci de laborator a aratat ca soarecii care stateau intr-o cusca langa o pisica mureau mult mai repede. Iar daca la servici (sau acasa) ai o relatie precum soarecele cu pisica… concluzionezi tu.
  3. Numarul de activitati incepute si neterminate. Nivelul de stres este proportional cu numarul de “aplicatii deschise”. Ati vazut cum calculatorul lucreaza mai greu daca ai prea multe ferestre deschise? La fel si creierul uman.
  4. Excesele de orice fel. Stresul de la munca nu se combate cu o noapte petrecuta in club.
  5. Alimentatia neadecvata. Modelul “o cafea dimineata, un corn la pranz si masa principala seara” nu corespunde nici pe departe nevoilor organismului.

10 strategii de combatere a stresului

Acum, daca stim de unde vine stresul, ce putem face sa il combatem? Iata cateva strategii care te pot ajuta:
1. Nu iti aglomera programul mai mult decat poti duce. Invata sa spui NU. Mereu vei avea pe cineva care vrea ceva de la tine – o colega, un prieten de familie, un vecin. Refuza-i cu eleganta.
Incepe ziua cu activitatile cele mai importante si lasa spre sfarsitul zilei pe cele mai putin importante. Astfel, daca nu termini tot ce aveai de facut, lucrurile nefinalizate nu conteaza foarte mult. Nu te oferi voluntar pentru tot felul de maruntisuri. Deleaga altora activitatile consumatoare de timp si pe care si altcineva le poate face.
2. Rezolva conflictele. De multe ori oamenii se simt tensionati in prezenta altor persoane pentru ca nu comunica suficient. Daca atitudinea sau actiunile unei persoane te deranjeaza, discuta deschis acest lucru. E posibil ca celalalt nici sa nu aiba habar.
3. Nu face mai multe lucruri simultan. Tu nu esti computer sa lucrezi multitasking, oricat de mult ti-ai dori asa ceva. Apuca-te de un singur lucru, du-l pana la capat si treci apoi la urmatorul. Daca ai o activitate care necesita concentrare, izoleaza-te in asa fel incat sa ai posibilitatea sa lucrezi. Trece telefonul pe “silent”, incuie usa, pune-ti pe birou un afis “Nu deranjati – aici se lucreaza”, eventual cu o pictograma sugestiva.
4. Fa pauze de relaxare. 5 minute la o ora. Daca un copil are nevoie de 10-15 minute de pauza la o ora de scoala, la fel ai si tu nevoie de relaxare. O tigara si o cafea nu inseamna pauza din punctul de vedere al organismului. Acorda-ti 5 minute in care sa nu faci nimic. Inchide ochii, lasa capul pe spate si respira adanc.
5. Fa miscare. Chiar daca nu te duci la sala, cand te duci acasa, fa cativa pasi pe jos. Nu lua liftul, urca pe scari. Dimineata fa cateva miscari de gimnastica in timp ce pazesti cafeaua sa nu dea in foc. Ia-ti un caine si plimba-l de 2-3 ori pe zi cate 15 minute.
6. Acorda-i corpului tau suficient somn. Minim 7 ore pe zi. Chiar daca e un film interesant la televizor, mai bine culca-te cu o ora mai devreme.
7. Daca faci excese de orice fel, controleaza-ti-le. Este important sa reduci starile in care organismul produce excesiv de multa adrenalina. Condu mai incet. Du-te la patinaj si nu la schi. Alege un club discret, nu o discoteca zgomotoasa. Nu depasi doua cafele pe zi.
8. Lasa lucrurile sa treaca de la sine, daca ai tendinta sa te enervezi din orice. Daca ceva te irita, intreaba-te: “Maine va conta acest lucru?”. Performantele tale vor scadea, pentru ca nu vei fi cu mintea la ceea ce ai de facut, vei depasi termenele limita si stresul tau se va accentua. Acasa vei fi nervos, vei dormi putin si prost, iar lipsa de odihna va creste iritabilitatea.
9. Hraneste-te corect. Vei spune probabil ca daca mananci mai mult o sa te ingrasi. Da, daca nu faci deloc miscare. Mananca ceva la prima ora, chiar daca nu ai de regula acest obicei. Nu poti pleca cu masina la drum cu rezervorul gol, nu-i asa? Tot la fel, nu poti pleca la un drum de o zi cu corpul tau, fara suficient combustibil. Seara nu manca tarziu, pentru a lasa organismul in repaus pe timpul noptii. Daca mananci mult seara, vei avea un somn agitat, iar dimineata te vei trezi obosit.
10. Ia vitamine si minerale. Cel mai probabil ai nevoie de vitamina C, grupul de vitamine B, calciu si magneziu. Nu-ti face probleme, vitaminele nu ingrasa. Atat doar ca iti vor da mai multa pofta de mancare si energie, iar doar daca nu o consumi, exista riscul sa pui ceva kilograme.
Pentru asta este necesar sa faci si putina miscare. Daca ai un stil de viata sedentar (masina, lift, scaun la birou, canapea la televizor – cunosti scenariul) pentru ca nu ai suficienta energie sa mai faci ceva, schimbarea regimului alimentar si suplimentarea cu vitamine vor cere de la sine si schimbarea stilului de viata.
 ,,
  Acest text este preluat de la  Asociatia Empower.


                                                   poza preluata de la  ,,  lupeneanul.com ,,

Acum dupa ce ai citit aceste randuri spune te rog daca te regasesti in situatiile prezentate.
Nu cumva luam lucrurile prea in serios , vrem sa rezolvam cat mai multe probleme si astfel uitam de noi ?
Nu cumva mergem prea mult pe principiul ,, mie nu m/i se poate intampla ,,?
Nu cumva prin atitudinea noastra am influentat ,, timpul ,, iar ziua este tot mai mica ?

Vorbeam acum cateva zile cu un amic, om deosebit, care lucreaza la o firma internationala . El are un salariu foarte bun dar este total nemultumit de conditiile din firma. Are la dispozitie tot ce ii trebuie . Se pare insa ca sefii (romani ) au inteles competitia altfel decat este necesar. Adica pentru un anumit procent in plus la salariu , ,, targetul ,, creste aproape saptamanal. Zilnic angajatii sunt stresati cu mesaje telefonice care ii provoaca sa faca mai mult , sa vanda mai mult, se axeaza pe produse despre care managerii stiu foarte clar ca nu merg pe piata. Imi spunea sarmanul ca atunci cand aude telefonul de serviciu ii vine sa se arunce de la etaj.
 Eu i/am spus ca asta este hartuire si sclavie.
 Din cunostiintele mele , mai sunt care spuneau la fel despre domeniul farmaceutic, despre imobiliare, despre vanzarile auto....

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu