luni, 12 septembrie 2011

Romania 2012-2014

Romania 2012-2014: concedieri, salarii mai mici, fiscalitate ridicata si pericolul unei noi crize

Executivul intentioneaza sa micsoreze deficitul bugetar in urmatorii ani tot prin disponibilizari
Inca o data se dovedeste ca afirma­tiile pline de emfaza ale premierului Emil Boc privind iesirea din criza la finalul lunii martie nu au fost decat un exercitiu de imagine. Romania, si ne referim aici la populatie, va avea de parcurs inca trei ani marcati de ajustari dureroase. Disponibilizarile vor continua, TVA va ramane la 24%, prime nu va mai primi nimeni, iar coeficientii de ierarhi­zare vor fi inghetati, In plus, pericolul unei noi recesiuni apare la orizont.

Redresarea economica este dificila si oarecum intarziata, iar efectele cutremu­rului din Japonia readuc in discutie recesiunea globala care poate afecta si Romania, avand in vedere ,,climatul de psihoza al cataclismelor’’ care pot avea un impact asupra pietelor, se arata in strategia fiscala a guvernului pentru perioada 2012-2014.

 
In documentul care include proie­c­tiile macroeconomice ale guvernului pentru perioada 2012-2014, Executivul apreciaza ca in acest an poate fi inre­gistrata o crestere economica de 1,5% din PIB, dar ia in calcul si riscurile care pot aparea.

,,Efectele cutremurului din Japonia readuc in discutie recesiunea globala, care poate afecta si Romania, avand in vedere climatul de psihoza al cataclis­melor care pot avea un impact asupra pietelor. Acesta ar putea fi simtit si in tara noastra. (...) Recesiunea din Romania a fost una din cele mai prelungite si mai adanci din Europa. (…) Redresarea este dificila si oarecum intarziata din cauza dezechilibrelor acumulate in perioadele dinainte de criza, precum si a faptului ca programul de austeritate a intrat in vigoare incepand cu trimestrul II 2010’’, se mai  arata in document.

Guvernul va reduce deficitul bugetar pentru urmatorii trei ani apeland din nou la reduceri de personal, sistarea platii celui de-al 13-lea salariu si a primelor de vacanta, pentru anul viitor fiind prevazuta si inghetarea in continuare a coeficientilor de ierarhizare din Legea salarizarii bugetare.

Pentru anii urmatori se intentio­neaza reducerea deficitului bugetar la 3% in 2012, la 2,4% in 2013, respectiv la 1,9% in 2014. Activitatea prestata in afara duratei normale a timpului de munca va fi compensata si anul viitor exclusiv prin ore libere. Prin reduceri de personal, numarul de posturi va scadea pana anul viitor la 1,24 milioane de angajati. In decembrie anul trecut, premierul Emil Boc anunta ca numarul de bugetari a scazut la 1,27 milioane  de persoane.


Contributiile sociale scad cu doua puncte


Reducerea cotelor de contributii sociale cu doua puncte procentuale este prevazuta distinct in document, cu argumentul ca aceasta relaxare fiscala va contribui la reducerea evaziunii pe piata muncii si la cresterea conformarii vo­lun­tare. In schimb, cota unica de impozitare si TVA vor fi mentinute la actualul nivel si in urmatorii trei ani. In raport, veniturile bugetare sunt deja calculate pana in 2014 inclusiv, cu actualele valori.


8,8 miliarde de lei din controale mai dese la firme


Guvernul estimeaza ca va colecta in urmatorii trei ani venituri de 8,8 miliarde de lei prin plati suplimentare care vor fi impuse „contribuabililor cu risc fiscal ridicat”, urmare a intensificarii actiunilor de control, la care se vor adauga incasari de 160 de milioane de lei din impozitarea marilor averi. Aceste venituri vor fi su­plimentate cu alte fon­duri colectate prin verificarea preturilor de transfer in cazul firmelor care efec­tueaza tranzactii cu per­soane afiliate, al companiilor din comer­tul electronic, al operatorilor econo­mici care solicita ram­bursari de TVA de peste 50.000 de euro, al persoanelor fizice care au obligatia platii TVA, precum si prin intarirea con­trolului la vami.

In acelasi timp, Execu­tivul mizeaza si pe 4,9 miliarde de lei rezultate din cres­terea „conformarii volun­tare” la plata obli­gatiilor bugetare, de la 80,5% in 2011 la 82% in 2012, la 83% in 2013 si la 84% in 2014. De asemenea, gu­vernul va per­mite pri­ma­rilor sa majo­reze taxele si im­pozitele in functie de ne­cesitatile locale si de ,,gradul de su­por­ta­bilitate’’ al popu­latiei, prin intro­du­cerea unui sistem in care suma impozabila a cladirilor si terenurilor din intravilan va fi raportata la valoarea mai mare de piata a acestora.
SURSA :

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu