duminică, 13 noiembrie 2011

cum ma imbrac iarna

Te-ai gandit vreodata ce economie am face daca ar fi numai vara? N-ai mai plati caldura (ai plati aerul conditionat), n-ai mai avea nevoie de cizme (ti s-ar toci mai des sandalele). Asa ca tot mai bine e cu patru anotimpuri - nu te plictisesti. Ca sa nu mai pui la socoteala ca, daca am avea numai vara, ar da faliment cei care produc ghete, sosete, manusi, cojoace sau...cauciucuri de iarna.
Cand spui “ïarna”, te gandesti automat la ger, zapada, gheata si la cum sa te feresti de ele. Casa o izolezi, masinii ii schimbi cauciucurile, iar pe tine insuti te imbraci cu o haina, doua, zece, doar, doar scapi de frig. Daca te imbraci “cu cap”, ai sanse mai mari sa nu simti gradele cu minus de afara.
Iata cateva reguli care te pot ajuta sa treci mai usor prin gerul iernii:
- Evita bumbacul. Bumbacul absoarbe umezeala si se usuca foarte greu. Poarta haine din material sintetic, matase sau lana, care sa nu mentina transpiratia sau apa. Nu sunt indicati blugii (se uda repede si se usuca greu) sau pantalonii prea stramti.
- Acopera capul. Corpul pierde peste 50% din caldura prin cap. Caciula (de preferat cu urechi), fesul ori o simpla bentita te pot feri de frig si, nu in ultimul rand, de raceala. Gluga de la haina iti protejeaza atat capul cat si gatul. Un cap sanatos, e un cap frumos!
- Poarta incaltaminte adecvata. Cea mai potrivita este incaltamintea cu talpa groasa, ridata, care sa nu alunece si in care sa nu patrunda zapada sau apa. Este bine ca cizmele sau ghetele sa fie imblanite, dintr-un material impermeabil si putin mai mari, astfel incat sa poti purta mai multe sosete, dintre care o pereche de lana. Daca incaltamintea este fixa, circulatia sangelui este ingreunata, iar picioarele ingheata.
- Imbraca-te in straturi. Vantul si umezeala amplifica senzatia de rece, asa ca nu uita: maiou sau tricou, bluza, pulover de lana si apoi geaca sau haina. Pe sub pantaloni sa ai ciorapi sau indispensabili. Geaca din fulgi asigura un strat de aer, protector.
- Apara mijlocul. Paltonul, geaca sa fie trei sferturi, pentru a acoperi mijlocul. Rinichii tai iti vor multumi daca folosesti un brau.
- Foloseste manusile, fularul. Gatul este sensibil la frig, asa ca un fular de casmir sau lana e foarte potrivit. Daca nu, macar un pulover pe gat. Manusile sa fie groase, impermeabile, imblanite si, daca se poate, nu cu degetele separate.
- Adapteaza imbracamintea. Sporturile de iarna necesita imbracaminte si incaltaminte adecvate - costum de schi, bocanci, manusi, caciula, ochelari (cu filtru de protectie 100). Insa una e sa mergi la schi, unde ai nevoie de mobilitate si transpiri facand efort, si alta e sa pescuiesti la copca, unde statul pe loc nu-ti pune sangele in miscare, iar senzatia de frig sporeste.
- Imbina utilul cu placutul. Moda si industria textila au evoluat, asa ca pe piata exista imbracaminte comoda, frumoasa, care are calitati izolatoare in fata frigului si umezelii. Iarna trebuie sa primeze hainele confortabile. Fasul captusit sau cizmele de cauciuc imblanite pot fi foarte moderne.
- Copiii simt frigul si caldura asemeni adultilor. Imbraca-i pe cei mici asemeni celor mari, cu haine lejere si calduroase.
- Pastreaza-te uscat. Schimba-te cu haine uscate si calde daca ai transpirat sau te-ai udat.
Aplica aceste reguli si vei traversa anotimpul rece cu multa caldura.
http://adprice.ro/cum-ma-imbrac-iarna/#more-844

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu