miercuri, 9 noiembrie 2011

namolul guvernari actuale - studiu de caz

Cum distrugi o companie de stat veche de cincizeci de ani? Studiu de caz: C.N. ANIF

(Studiul “studiului de caz”: ANIF Sucursala “Dunare-Olt”)
Raspunsul simplu ar fi: prin politizare, capusare si apoi inmormantare.
Raspunsul complex necesita detaliu.
Despre Compania Nationala a Imbunatatirilor Funciare nu se stiau prea multe pana in primavara lui 2006 cand au avut loc inundatiile catastrofale de la Dunare.

poza 300x225 Cum distrugi o companie de stat veche de cincizeci de ani? Studiu de caz: C.N. ANIF
(Craiova, centru, octombrie 2011)
Dac-ai fi intrebat zece persoane ce reprezinta “ANIF” nu sunt sigur ca doua ar fi dat un raspuns cat de cat corect. Cand insa natura si-a facut de cap cu locuitorii satelor aflate pe marginea Dunarii si toata suflarea si-a intors ochii spre dezastru, atunci au aflat oamenii dar si conducatorii tarii cu ce se mananca imbunatatirile funciare.
Normal ca la vremea respectiva liderii politici (ma refer aici la sefii judetului Dolj dar si la parlamentari ori europarlamentari, ministri etc) au luat tot felul de masuri (unele dintre ele aflate in contradictie flagranta cu logica de bun simt…) ca sa stavileasca intr-un fel sau altul apele cuprinse de furie.
Dar tot atunci s-a aflat ca (mai) exista o companie in judet ce poate fi (s)mulsa asa cum se cuvine si care minune, scapase de voracitatea Partidului Democrat!
Prin urmare conducerea veche de zece ani a ANIF a fost schimbata si inlocuita cu una noua.
Director general al Sucursalei Dunare-Olt (care avea in subordine judetele Olteniei) a fost desemnat un om din sistem gratie profesionistului Ioan Nastea – seful Companiei ANIF, dar director economic si director tehnic au fost bagati pe gat politruci de la Partidul Democrat.
Mai mult, si conducerea Unitatii de Administrare Dolj ANIF – una dintre cele mai importante si mai mari din tara, a incaput pe mana unui politruc de extractie pedist – mafiota, anume inginerul Viorel Țirei venit de la…pensie pe caz de boala! Nu conta ca omul nu avea nici in clin nici in maneca cu imbunatarile funciare si era de “formatie” agronom. Faptul ca avea spatele asigurat de Marian Jean Marinescu si mai ales de atotputernicul Radu Berceanu era mai mult decat indeajuns.
Dupa ce PD-ul a fost indepartat de la guvernare in august 2007, conducerea Sucursalei Dunare-Olt (ce includea U.A. Dolj, Gorj, Valcea, Olt si Mehedinti) a intrat pe mana inginerului mecanic Stoiana Mircea, un penelist de stransura, sprijinit de lichele politice liberale precum Ionut Stroe ori Mario Oprea.
La randul lor liberalii nu au tinut cont nici macar o clipa ca insul venea din mediul privat si mai ales ca pana la a fi numit ditai seful, habar n-avea de existenta ANIF. Nu am sa inteleg niciodata de ce antreprenori care cica “poseda” afaceri de miliarde prefera – daca li se iveste oportunitatea – sa vina (musai) sefi la o companie de stat.
Despre Stoiana se pot scrie multe, in primul rand ca omul era pur si simplu paralel cu functia si ca atare nu-i pasa nici cat negru sub unghie de ceea ce se intampla cu organizatia pe care chipurile o pastorea. Totusi, a avut norocul prostului pentru că individul a “prins” cel mai fecund an financiar din istoria ANIF, anul 2008.
A fost anul risipei ordinare pe care Guvernul Tariceanu a practicat-o cu banii tarii.
Ca atare cine s-a nimerit sa fie sef intr-o companie de stat care avea contracte cu firme private – si cam toate aveau, a facut avere.
Se povesteste ca la o petrecere de pomina data de contractorii ANIF Sucursala Dunare-Olt, directorul Stoiana platea dedicatiile muzicale cu suta de euro bucata. Si au fost multe astfel de manele.. Asta da noroc de director! Sa prinzi un an atat de “tare” pentru propriul buzunar nu s-a intamplat niciodata pana la Stoiana si nici dupa aceea ca doar a venit criza economica.
Dar cum orice e frumos se termina odata si odata, banii si sprijinul politic ai lui Stoiana s-au sfarsit in urma alegerilor prezidentiale din toamna lui 2009 cand la putere a ramas acelasi Traian Basescu.
Odata Guvernul Boc instalat, la conducerea Companiei Nationale ANIF a fost numit un agronom doljean, un tutar al presedintelui PDL Dolj Berceanu si al fostului (si actualului..) prefect Nicolae Giugea.
Este vorba despre o canalie imbacata in haine noi, pana atunci directoras la Directia Agricola Dolj, pe numele lui de buletin Cornel Popa.
Individul i-a furat pur si simplu cârnatul din fasole inginerului Ioan Nastea care se pregatea sa reia sefia nationala a organizatiei, totul petrecandu-se pe fondul unor defaimari ordinare si cu aportul direct al sefului Unitatii de Administrare Dolj, Viorel Tirei.
La vremea respectiva, Cornel Popa avea putere cat cuprinde find impus cum scriam la conducerea ANIF de Radu Berceanu, el insusi ditamai ministrul Transporturilor si inca nedecazut in dizgratia prezidentiala ori de partid. Ioan Nastea n-a avut nicio sansa in fata sforilor trase de Berceanu, Popa, Țirei si in ultima instanta un personaj din celebra localitate Dabuleni, Veta Pasculescu.
Tot jocul politic in privinta numirii lui Popa a avut loc datorita disperarii lui Viorel Țirei ce nu fusese nicio clipa agreat de catre Ioan Nastea si care era convins ca odata cu revenirea acestuia isi va pierde postul de sef la Dolj.
Cu o conducere nationala alcatuita suta la suta din politruci olteni, dezastrul national al ANIF putea incepe fara ca cineva sa dea socoteala cuiva.
Poate doar propriilor constiinte, dar indivizii nu poseda sub nicio forma proprietatea cuvantului.
Pentru ca la conducerea companiei se aflau doar politruci doljeni ce aveau sprijin o mie la suta din partea “Taipanului” Berceanu, a fost impusa la sefia Sucursalei Dunare-Olt “inginera” facuta la apelul bocancilor (pe la 45 de ani..) Veta Pasculescu.
Agronom tomnatic, femeia pare a fi infirma sufleteste, in goana neconditionata doar dupa propriul interes si aflata in incompatibilitate totala cu statutul de consilier judetean pe care-l detinea in urma alegerilor locale.
Dar ce conteaza legea atata timp cat esti una dintre pupilele lui Radu Berceanu? Nici cat o ceapa degerata.
Sa recapitulam. Veta Pasculescu termina facultatea cu doar cateva luni inainte de a fi proptita director general (legea scrie ca trebuie sa ai minim 5 ani de experienta in intreprindere…), este angajata in ANIF si peste doar o zi primeste decizia de numire pe postul de director semnata de catre…Cornel Popa!
Asta da cariera! Va puteti imagina totodata ce apa la moara prinde Viorel Țirei…
Prin urmare, ANIF Dunare-Olt incape pe mainile triumviratului toxic Popa-Pasculescu-Țirei. Cei trei incep dezmatul anagajand din greu tot felul de politruci, chit ca angajarile in sectorul public erau sistate de mult.
Dar cum nu prea erau locuri, au fost indepartati din organizatie oameni cu experienta maxima, profesionisti desavarsiti, ce au fost torturati psihic sa se pensioneze sau sa plece. Locul lor a fost capusat imediat de catre insi pe care efectiv ii doare in cur de ANIF, ce trec doua ceasuri pe la serviciu si care-si trateaza colegii – unii vechi de treizeci – treizeci si cinci de ani in institutie – cu o mefienta greu de gasit chiar si la membrii Partidului Democrat.
Este spre exemplul cazul fiului preotului din Dabuleni, angajat de Pasculescu pe post de economist dar care trece pe la “munca” o ora, maxim doua pe zi.
Fiind interpelat de colegi cu privire la acest program cu totul iesit din comun intr-o institutie publica, respectiva otreapa i-a pârât precum un elev corigent de clasa primara directorului Pasculescu, ce cu o falca-n cer si cu una-n pamant – culmea tupeului pedelist! – i-a admonestat pe colegii de birou pentru indrazneala!
Asta dupa Traian Basescu si banda lui de gangsteri s-ar numi “domnia legii si a bunului simț”, nu?
Nesimtirea, aroganta, egoismul noii generatii de politruci PDL intrece cu mult imaginatia unui om normal dar si faradelegile facute de regimul pe care-l credeam cel mai mafiot cu putinta, anume Guvernul Adrian Nastase.
A fost inlocuita spre exemplu sefa biroului personal, o femeie cu o pregatire si experienta exceptionale dar aflata la limita pensionarii cu o fatuca ce habar nu avea anul in care a terminat Universitatea “Mihai Viteazu”! Pentru cine nu stie, “Spiru Haret” luata in comparatie cu “Universitatea Mihai Viteazu” e deja un fel de Stanford autohton… Dar daca era pila directa si neconditionata a directorului general ANIF Cornel Popa (caruia ii fusese secretara pe la Directia Agricola Dolj..) nu mai incapeau discutii.
Noua conducere ANIF – nationala sau locala – se comporta ca pe propria mosie, fara niciun fel de rusine si mai ales cu un dipret suveran ce face greata si celui mai docil dintre angajati. Au fost adusi intre timp tot felul de insi cu carnet de partid, in vreme ce profesionistii au fost redusi la tacere sau amenintati cu concedierea.
Cum economia a inceput sa gafaie din ce in ce mai tare, intreprinderile de stat fiind sau urmand sa fie restructurate din temelii, a sosit si randul ANIF la castrare.
Asa se face ca la sfarsitul lunii septembrie curent, Guvernul Boc a promulgat o ordonanta prin care personalul companiei se reduce de la circa 5000 de angajati la 1500.
Prin aceiasi lege, s-a desfiintat Compania Nationala care devenea “Agentie” si concomitent dispareau sucursalele ramanand 41 de filiale, adica una pentru fiecare judet.
Pe cale de consecinta, postul de director detinut pana ieri de “Veta fata tatii” s-a evaporat fara drept de tagada. Dar cum Veta e o adevarata “luptatoare” pentru sine si politrucii cu care s-a inconjurat dar pe care-i ocroteste ca pe lumina ochilor, ea ce nu prea cunoaste esecul personal, isi doreste cu ardoare sa ramana macar director al nou infiintatei Agentii de Imbunatatiri Funciare Dolj.
Mai mult de atat, individa se comporta ca si cum deja ar fi numita sefa, cand lucrurile nu stau deloc astfel. Ordonanta de infiintare a Agentia de Imbunatatiri Funciare spune clar ca noul director trebuie sa treaca de un concurs (asta cu “concursul” măcăne rău de tot…) si apoi sa fie instalat de catre seful Agentiei – ce in prezent este un anume Gheorghe Vajda, de formatie…jurist!
Ce inseamna asta? Ca PDL sau UDMR (inteleg ca noul sef are 31 de ani si e membru UDMR) n-a gasit in toata tara asta un IF-ist si au fost nevoite sa numeasca un ins fara habar de sistem. De fapt toti cei care au fost numiti la conducerea Companiei ANIF dupa indepartarea lui Ioan Nastea, au fost cel putin paraleli cu domeniul. Exceptie poate a facut un anume Nicolae Maracine de pe timpul liberalilor. Dar si el a avut un comportament politico-hegemonic lamentabil si n-a rezistat decat vreun an in functie…
Cum scriam, Veta Pasculescu se comporta ca si cum O.G. 82/30.09. 2011 nu ar exista, in schimb plasmuieste de zor si cu mare placere liste cu persoanele ce urmeaza sa ramana in organizatie.
Si cine sa fie ele? Cumva oameni cu vechi state de serviciu, cu experienta, profesionisti de bun simt, angajati care s-au trezit o viata la ora sase ca sa fie la munca la sapte si sa plece apoi dupa orele de program? Nuuu! Astia nu valoreaza nimic in ochii Vetei Pasculescu!
Ei sunt considerati de politruca infama niste relicve neinsemnate ce trebuie sa dispara din institutie iar locul lor sa fie luat de jeguri angajate cu toptanul in urma cu un an sau doi chiar de ea.
Adica de “omul nou” desavarsit de eugenia de partid practicata fara scrupule in laboratoarele pedeliste!
In pofida oricaror reguli de bun simt, dovedind o lipsa de scrupule desavarsita, Veta Pasculescu prefera sa pastreze in Agentie pe cei care habar n-au pe ce lume se afla, cei care au facut studii aproximative la universitati particulare platite, cei carora nu le pasa de programul de lucru, cei carora nu le pasa de nimic sau care au parintii preoti de tara! Pe semne ca pentru pacatele inzecite, Veta vrea sa se puna bine cu Cel de Sus prin intermediul mult mai pamanteanului popa din “tinutul lubenitelor”…
Cam asa intelege partidul de naparci aflat la putere sa “selecteze” angajatii, sa duca tara spre “noi culmi de civilizatie si progres” adica sa faca praf pana la temelie tot ceea ce odinioara mergea binisor in Romania!
Crede cumva cineva dintre liderii PDL ca practicand astfel de masuri vor fi simpatizati de oamenii pusi pe drumuri fara niciun motiv (din ce in ce mai multi si mai disperati) si ca ei se vor repezi sa le dea votul in noiembrie 2012? Ha! Asta ar insemna sa traiasca in lumea lui Tom si Jerry, ceea ce nu-i prea departe de adevar…
Tot acest comportament de hiene (imi pare rau sa jignesc un animal ce se dovedeste extrem de inteligent in viata de zi cu zi din savana africana..) nu face decat sa atraga aversiune, dispret si ura pentru un partid si oamenii lui care atunci cand au venit la putere ne-au mințit cu nerusinare ca “vom trai bine”.
Binele atat de relativ altfel, il traieste Veta Pasculescu si toate jigodiile cu carnet de membru emis de Partidul Democrat…
Inca…

sursa :http://politmuz.com/

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu