miercuri, 28 martie 2012

cuprumin opinii concluziile le trageti voi


VAI DE CAPUL ROMANILOR - I-SI VIND SINGURA AVUTIE - RESURSELE NATURALE ......
COPIILOR VOSTRI CE LE LASATI ? SARACIA SI SCLAVIA - IOBAGI IN TARA LOR VOR FI ....


Business Report: Avocatii, uluiti ca lipsesc obligatiile post-privatizare la Cupru Min; De ce se inghesuie grecii si spaniolii sa cumpere apartamente in…Berlin; Sistemul bancar european se schimba la fata

Bayfront Capital Partners, un butic de investitii cu cateva birouri inchiriate, a preluat cel mai mare producator de cupru din Romania, cu rezerve evaluate in prezent la 5,6 miliarde de euro (7,5 mld. dolari) in urma unei tranzactii de 200,8 mil. euro. Aceasta este cea mai mare privatizare de la vanzarea distribuitorului de energie Enel incoace.
De doua zile mediul de afaceri din Romania se intreaba cine este in spatele unei mici firme canadiene, cu afaceri de 3 mil. euro, care spune ca va plati 200 mil. euro pentru Cupru Min, relateza Zf.ro

"Treaba OPSPI (Oficiul de Privatizare din cadrul Ministerului Economiei - n. red.) in ceea ce priveste analiza aces­tei companii s-a finalizat cand am aflat ca Roman Cooper este controlata de Bayfront.
Cine este in spatele Bayfront noi nu stim. Nu suntem un serviciu de informatii secret, dar daca era ceva suspect am fi fost informati", a spus ieri nonsalant Florin Vladan, seful OPSPI.   Roman Copper Corp, o companie din Toronto (Canada) infiintata in noiembrie 2011 de catre "buticul" de investitii Bayfront Capital Partners din aceeasi localitate, a castigat licitatia des­fa­surata de stat pentru privatizarea Cupru Min Abrud si a platit pentru pachetul de 100% din actiunile producatorului de cupru suma de 200,8 mil. euro, de 3,5 ori mai mult decat pretul de pornire al licitatiei, de 57,4 mil. euro.  

Dat fiind profilul de activitate al Bayfront Capital Partners, faptul ca a fost fondata abia in 2009 si ca dispune de o mana de oameni, este greu de crezut ca a cumparat Cupru Min in nume propriu, mai probabil fiind faptul ca au acordat servicii de consultanta sau au ajutat la finantarea achizitiei companiei romanesti, acesta fiind de altfel si domeniul lor de expertiza. 

Cupru Min. Trădare națională
Peste 60% din cuprul României a ajuns în mâna unei companii canadiene cvasi-anonime. Posibilitatea de exploata 900 000 de tone de cupru a fost obținută de ”canadieni” cu pentru un preț de 200,78 milioane de euro. La prețurile actuale, valoarea depozitului vândut (calcul net la o redevență de 6%) este 5,26 miliarde de euro. Chiar dacă presupunem un cost de extracție de 2000 de dolari pe tonă (foarte pesimist), trebuie să constatăm că statul român a vândut unor ”canadieni” un activ de 4 miliarde de euro pentru o plată cash de 200 de milioane de euro, adică discontul oferit de statul român a fost de 95%. Din punctul nostru de vedere, o asemenea tranzacție poate fi catalogată drept înaltă trădare și subminare a economiei naționale. Statul român avea posibilitate să exploateze acest minereu fără niciun fel de ajutor extern și fără să fie necesară o privatizare a întreprinderii.

Partea deosebit de suspectă a tranzacției (pe lângă prețul microscopic) constă în faptul că Ministerul Economiei a fost incapabil să precizeze cine este acționarul companiei Roman Copper Corp chiar și în ziua licitației. În mod normal, însăși participarea la licitație a unei companii despre care nu se știe absolut nimic ar trebui să constituie un motiv de suspendare a acesteia, dar România este țara tuturor posibilităților pentru șmecherii avizați și agreați de guvern.
 sursa :http://stiri-ultima-ora.ro/
În presă au apărut informații despre legăturile existente între controversatul om de afaceri Frank Timiș și Roman Copper Corp, iar reacția ”canadienilor” nu a întârziat să apară. Casa de avocatură Mararu & Mararu, angajată de Roman Copper Corp a emis un comunicat prin care s-a negat vehement existența oricărei legături între Frank Timiș și compania care a pus mâna pe 60% din resursele de cupru ale țării noastre. Avocații ”canadienilor” susțin că Roman Copper Corp a fost înființată de banca de investiții Bayfront Capital Partners. Mesajul transmis de Mararu & Mararu are lacune importante. De exemplu, avocații au evitat să declare că Bayfront Capital Partners este beneficiarul final și solitar al Roman Copper Corp, ceea ce sugerează faptul că micro-banca canadiană nu este altceva decât un paravan în spatele căruia se ascunde adevăratul proprietar al companiei.
Bayfront Capital Partners (BCP) este o bancă investițională înființată pentru a deservi nișa companiilor mici, cu necesități de finanțare în jurul cifrei de 15 milioane de dolari. Portofoliul Bayfront Capital Partners cuprinde operațiuni de finanțare sau plasamente private de acțiuni cu valori cuprinse între 0,8 și 32 de milioane de dolari, iar valoarea tranzacției efectuate pentru cumpărarea Cupru Min este de 200 de milioane de euro, depășind substanțial orice altă tranzacție făcută de această bancă. Profilul operațiilor făcute în trecut de acest ”butic investițional” arată că banca nu utilizează la scară largă capitalul propriu și nici nu dispune de capital propriu suficient pentru a deveni proprietarul unor proiecte de dimensiunea Cupru Min, ceea ce susține ipoteza că BCP nu este beneficiarul final al companiei Roman Copper Corp. Schema cea mai probabilă a structurii companiei este următoarea: proprietarul real a finanțat BCP, iar BCP a semnat cu proprietarul final un contract prin care se obligă să gestioneze Roman Copper Corp în beneficiul proprietarului final și în conformitate cu ordinele acestuia.
Ultimul element necesar pentru a trage concluziile proprii este următorul: trei dintre fondatorii BCP sunt foști angajați ai grupului de companii Canaccord care au intermediat plasamentele pe piața de capital a acțiunilor companiilor Regal Petroleum și SLDC deținute de Frank Timiș.
Cercul s-a închis. Întrebare pentru premierul MRU: ”foștii” colegi nu v-au atras atenția asupra acestei privatizări dubioase? Sau poate ei sunt chiar cei care au facilitat-o?


sursa :http://cronicaromana.com

O firmă canadiană preia 60% din rezervele de cupru ale României. Roman Copper a câştigat licitaţia pentru Cupru Min la un preţ de 200,7 milioane euro:
Firma canadiană Roman Copper Corp. a câştigat licitaţia pentru preluarea Cupru Min Abrud la preţul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro, a anunţat luni Ministerul Economiei.
“Licitaţia a fost adjudecată în favoarea firmei Roman Copper Corp. Canada la preţul de 200,77 milioane de euro, preţul de pornire al licitaţiei fiind de 57,36 milioane de euro”, se arată într-un comunicat al instituţiei.
Ministerul Economiei va negocia cu Roman Copper clauzele contractului de vânzare-cumpărare a acţiunilor.

Cupru Min deţine exploatarea Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României.

Statul a încercat de mai multe ori să vândă Cupru Min, prima oară în 2008. Anul trecut, Ministerul Economiei a scos din nou la licitaţie compania, cu intenţia de a vinde integral acţiunile pe care le deţine, dar a amânat procedura pentru 26 martie 2012.
Privatizarea Cupru Min a fost aprobată de Guvern încă din 2006 şi a fost asumată de Executiv în scrisoarea de intenţie aferentă aranjamentului stand-by de tip preventiv cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Potrivit acordului cu FMI, termen de privatizare a Cupru Min a fost stabilit pentru sfârşitul lunii aprilie.
“Strategia de privatizare a Cupru Min respectă sub aspectul obiectului şi metodei, principiile europene în domeniul concurenţei, aplicabile în procesul de privatizare. (…) Prin privatizarea acestei societăţi s-a avut în vedere continuarea activităţii de exploatare a minereului cuprifer în zona Roşia Poieni, atragerea de fonduri pentru realizarea investiţiilor tehnologice şi de mediu şi implicit păstrarea şi crearea de noi locuri de muncă, precum şi asigurarea dezvoltării pe orizontală a activităţilor industriale în zonă”, se mai arată în comunicat.
La licitaţia cu strigare pentru vânzarea pachetului integral de acţiuni al Cupru Min s-au înscris alte trei companii, respectiv Oz Minerals (Australia), Dundee Holding BV (Olanda) şi Ellatzite Med Ad din Bulgaria, ultima fiind însă descalificată.
Oz Minerals este o companie australiană cu activităţi în principal în Austrialia şi Cambodgia. Compania operează mine de cupru şi aur. Dundee Holding exploatează cupru, aur şi argint în Bulgaria, Namibia, Canada şi Armenia. Ellatzite-Med AD este cel mai mare extractor de minereu de cupru din Bulgaria, controlat de grupul Geotechmin, cu activităţi în industria minieră şi construcţii.
Roman Copper Corp. este înregistrată în Toronto şi este controlată de magnatul Stephen Roman, moştenitorul lui Stephen B. Roman, una dintre figurile notabile ale industriei miniere canadiene.
Stephen Roman a intermediat în anii ’80, împreună cu tatăl său, achiziţionarea primului reactor nuclear CANDU de către regimul Ceauşescu şi a participat la atragerea finanţării iniţiale pentru Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation, potrivit presei canadiene.
Roman are numeroase afaceri în domeniul minier, de la extracţia de uraniu la producţia de aur şi alte metale.
Omul de afaceri este cofondator, director general şi preşedinte al Harte Gold Group, companie pe care o conduce din ianuarie 2009, potrivit Bloomberg Businessweek. El ocupă sau a ocupat funcţii de conducere la numeroase companii de profil, precum Global Atomic şi Silvermet.
Roman a fost implicat în toate aspectele industriei resurselor naturale în ultimii 30 de ani şi a identificat, dezvoltat, finanţat şi monetizat cu succes mai multe proiecte miniere şi de petrol şi gaze, potrivit Bloomberg.
El a contribuit de asemenea la modernizarea Forţelor Armate Canadiene, în perioada 1984-1985, din poziţia de consilier al ministrului Apărării.


VAI DE CAPUL ROMANILOR - I-SI VIND SINGURA AVUTIE - RESURSELE NATURALE ......
COPIILOR VOSTRI CE LE LASATI ? SARACIA SI SCLAVIA - IOBAGI IN TARA LOR VOR FI .....




Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu