vineri, 28 septembrie 2012

NODURI PESCARESTI, MARINARESTI SI DE ALPINISM


NODURI PESCARESTI, MARINARESTI SI DE ALPINISM

O scurta liste de noduri pescaresti, marinaresti si de alpinism.
NODUL SIMPLU

NODUL SIMPLU

Poate fi folosit la legarea a 2 corzi sau a 2 chingi diferite. Putem folosi acest nod si pentru a lega “prin urmarire” capetele unei corzi/chingi dupa ce am trecut-o printr-un inel sau dupa un copac.

NODUL IN FORMA DE OPT

NODUL IN FORMA DE OPT

Usor invatat si folosit. Daca este supus unei greutati mari se desface mai dificil. Este folosit de alpinisti pentru a lega coarda de ham, facand un nod in forma de opt, trecand capatul corzii prin buclele hamului, apoi urmarind nodul initial.

nodul in opt
NODUL LAT SIMPLU

LAT SIMPLU

Se foloseste la o prindere rapida, in tensiune insa nodul creeaza un efect de lat, strangand obectul din interior. Poate fi folosit cu succes la capcane.

NODUL BOWLINE

NODUL BOWLINE

Usor de folosit, are aplicatii multiple, legat colete, aplicatii martime, taierea crengilor copacilor si alte diverse necesitati in camping.

nodul bowline

NODUL BUNICII

NODUL BUNICII

Cel mai folosit nod, in functie de funia pe care o folosim se poate strange – astfel devenind greu de desfacut, sau poate aluneca desfacandu-se usor, acest lucru facand din nodul bunicii un nod in care nu putem avea mereu incredere.

NODUL PLAT

NODUL PLAT

O varianta a nodului bunicii care ofera mai multa sigurata, in cazul in care este apasat direct pe o suprafata – perete, copac, pachet, bocanc etc.

nodul plat

NODUL CARRICK

NODUL CARRICK

De origine nesigura, nodul carrick este cunoscut cel putin din secolul 18, si era folosit pe vapoare pentru legarea cablurilor de sarma. Este foarte rezistent si poate fi folosit si la corzile sintetice.

NODUL DECORATIV PATRAT

NODUL PATRAT

Nod decorativ, folosit de cercetasi la legarea esarfei.

NODUL DE SCOTA

NODUL DE SCOTA

Este un nod folositor, dar sa nu ne asteptam ca este unul foarte sigur. Dupa legarea acestui nod rezistenta funiei se reduce la 55%, si se poate desface usor la o tractiune neregulata.

nodul de scota

NODUL SIMON

NODUL SIMON

Se poate folosi cu succes in cazul corzilor sintetice alunecoase.

NODUL DE HAM

NODUL DE HAM

Avandu-si originea in vremuri indepartate, el era folosit de vagonisti si de carutasi pentru a lega pachetele intre ele. Are marele avantaj ca poate lega corzi mai alunecoase din bucati de piele netabacita sau rafie.

NOD DE PUPA

NODUL DE PUPA

Initial folosit pentru prinderea celor 2 bete componente ale unui zmeu, se poate folosi la impletituri de nuiele, sau la legarea lemnelor la constructia unui adapost.

NODUL DE ANCORA

NODUL DE ANCORA

Reprezinta o modalitate foarte sigura de a ancora o funie de un inel, o balustrada sau orice obiect de prindere. Directia celor 2 bucle este identica.

NOD CU DESFACERE RAPIDA

NODUL CU DESFACERE RAPIDA

Permite desfacerea rapida a nodului prin simpla tragere e capatului netensionat al corzii. Nu este un nod care sa ofere siguranta sporita, de aceea trebuie folosit doar temporar pana la folosirea unui nod mai sigur.

NODUL BUCLA DE ANCORA

BUCLA DE ANCORA

Se foloseste la legarea animalelor de copaci, se desface usor, dar aveti grija ca poate fi usor desfacut cu dintii de aceastea. Este folosit si in marina pentru acostarea navelor. Daca capatul liber este lasat destul de lung incat sa reajunga la borb, vaporul se poate dezlega fara a fi necesara parasirea acestuia.

NODUL OSSEL

NODUL OSSEL

Este un nod foarte rezistent, folosit la legarea navodului de funia care ramane la suprafata apei.

NODUL PESCARESC

NODUL PESCARESC

Este un nod care permite legarea a doua corzi, fie ele si de grosimi diferite. Numarul de bucle se poate dubla sau tripa pentru mai multa siguranta.

nodul pescaresc

NODUL DE STIVA

NODUL DE STIVA

Se poate innoda usor pe un stalp, in cazul in care avem la dispozitie capatul acestuia.

NOD FOARFECA

NODUL FOARFECA

Este cunoscut datorita usurintei sale in realizare, se poate folosi la prinderea unei ambarcaiuni usoare de ponton. Pentru mai multa siguranta se pot face noduri suplimentare.

NODUL PRINDERE IN FORMA DE OPT

PRINDERE IN FORMA DE OPT

Se poate folosi usor si cu succes la prinderea franghiei de un obiect cu diamentru mic.

NODUL LABA DE PISICA

LABA DE PISICA

Nod foarte sigur si puternic, folosit de hamali pentru ancorarea unor greutati mari de carligele macaralelor.

NODUL AUTOBLOCANT PRUSIK

NOD AUTOBLOCANT PRUSIK

Se poate lega cu usurinta folosind o singura mana, este un nod care la tractiune se autoblocheaza. Odata detensionat, el aluneca usor in sus sau in jos. Este folosit pentru auto-asigurare, permitandu-ne miscarea pe coarda. In caz de urgenta ne permite urcarea pe coarda in lipsa unor blocatoare mecanice.

NODUL AUTOBLOCANT KLEMHEIST

NOD AUTOBLOCANT KLEMHEIST

Asemeni nodului Prusik se poate lega cu usurinta folosind o singura mana, este un nod care la tractiune se autoblocheaza. Folositor le urcarea pe coarda.

NOD AUTOBLOCANT BACHMANN

NOD AUTOBLOCANT BACHMANN

Un nod semi-mecanic, folosirea carabinierei usureaza alunecarea nodului pe coarda. Folositor le urcarea pe coarda.

NODUL SEMICABESTAN

NODUL SEMICABESTAN

Se foloseste la rapel, sau la asigurarea (“filarea”) secundului sau capului de coarda. Se poate folosi daca nu dispunem de alt echipament de filare. Are dezavantajul ca rasuceste coarda.

NODUL FLUTURE

Nodul fluture este folosit de persoana din mijloc a unei echipe de 3 alpinisti pentru asigurarea pe coarda. Se realizeaza usor si se poate pozitiona cu usurinta orinde pe lungimea corzii.
nodul fluture

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu