joi, 1 august 2013

cu tutunu nu este de joaca....

Alcoolul este un exemplu extrem de bun. Daca nu obisnuiesti sa bei, dar te hotarasti la un moment dat sa adopti stilul unora din studentie, corpul s-ar putea sa nu poata face fata cantitatii de alcool ingerata.
Efectul ar putea fi unul negativ, in care ai putea experimenta stari de voma, frisoane sau poti intampina probleme mai grave ca stari de inconstienta sau deces.
Acelasi lucru se intampla, daca dupa o perioada de timp in care corpul a fost obisnuit cu o anumita cantitate de alcool, decizi sa te opresti brusc.
Substantele care sunt considerate a da dependenta, desi nu provoaca aceste efecte sunt acelea care au tendinta de a stimula creierul, provocandu-i individului nevoia de a repeta actiunea stimulatoare.
Nicotina face parte din aceasta categorie, alaturi de substante ca heroina si alcoolul, provocand la un anumit nivel al creierului o anumita dependenta.
Nicotina este o substanta naturala produsa mai multe plante din familia Solanaceae. Frunzele de tutun uscat contin intre 3-6 % nicotina. Acest drog se leaga de ceea ce se numesc a fi receptorii nicotinici si ataca pe doua fronturi: iti afecteaza glanda suprarenala si sistemul nervos central.
Odata ajunsa in sistemul central nervos, nicotina ataca receptorii nicotinici si actioneaza precum dopamina, dand senzatia unei stari de bine. In cazul glandei suprarenale , ajungand in cadrul receptorilor nicotinici, substanta va cauza cresterea unui volum de calciu care este impregnat in celule.
Rezultatul este eliberarea in corp a adrenalinei. Impreuna cu adrenalina creste presiunea sangelui in corp, dar si rata de eliberare a aerului din corp sau nivelul de zaharuri din sange.
In momentul in care decizi sa opresti dependenta de nicotina, corpul incepe sa compeseze aceasta dependenta prin cresterea sau descresterea nicotinei pastrate in cadrul receptorilor nicotinici.
Nicotina este considerata a fi un drog ce creaza o dependenta mai scazuta decat substante ca : heroina, alcoool sau anfetamina. Perioada de dependenta conteaza extrem de mult, intensitatea simptomelor variind in functie de aceasta.
In momentul in care corpul incepe sa secrete din nou hormonii corecti, obisnuindu-se cu lipsa nicotinei, ramane doar dependenta psihologica.
Conform oamenilor de stiinta, dependenta fizica dispare la cateva zile dupa ce te-ai lasat de fumat, insa problema ramane la nivelul psihologic.
Ambele tipuri de dependenta pot fi tratate cu ajutorul unei alimentatii sanatoase si un program zilnic de exercitii fizice.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu