sâmbătă, 21 decembrie 2013

CENUSA si prepararea lesiei

. Cenusa de lemn este un puternic dezinfectant. Ea trebuie pastrata intr-un vas special, acoperit si tinut la loc uscat. O intrebuintam si pentru lesie. Cu cenusa spalam vasele si frecam tacamurile. Daca o mancare s-a prins de fundul vasului prafuim cratita cu cenusa peste care turnam putina apa calda si o lasam pana a doua zi. Ctratita se va curata astfel foarte usor.
PREPARAREA LESIEI. Din cenusa facem "lesie vie" si "lesie moarta". Lesia vie care este foar te tare o preparam cu apa clocotita, iar cea "moarta" cu apa rece. Punem cenusa intr-un vas si turnam apa clocotita sau rece peste ea, un sfert de vas sa fie cu cenusa, iar restul cu apa. Amestecam bine cu un bat pana la fund apoi lasam sa se limpezeasca si arunca spuma care se face deasupra. Taria cenusei o incercam cu mana, dupa cat luneca de tare. Daca vrem o lesie foarte tare pentru sapun cu ea, punem trei sferturi cenusa si numai un sfert apa.
Lesia limpede o intrebuintam la spalatul rufelor. Este mai buna decat soda, nu ataca rufele, nu aspreste mainile si nu costa nimic. Cu lesie spalam farfuriile si tacamurile, oparim vasle de lemn, spalam vasele de pamant, chiuvetele, dusumelele si tamplaria de lemn, dezinfectam vasele animalelor.

VARUL. Varul este si el un puternic dezinfectant, care n-ar trebui sa lipseasca din nicio gospodarie. Il pastram stins intr-o galeata intr-un loc ferit. Cu apa de var dezinfectam rufele, varuim dependintele, dezinfectam diferite incaperi.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu